Hur går det till att flugfiska?

När man tittar på flugfiske och inte själv har provat på det någon gång, ser det både svårt och häftigt ut på en och samma gång. Precis som inom så mycket annat kan man göra saker mer eller mindre krångliga, men sanningen är den att man ofta kan lyckas fånga fisk med flugfiske även om man inte har några expertkunskaper. Det som kan krångla till det lite är dock att man inte har något flöte eller drag som fungerar som tyngd när man kastar ut linan. Inom flugfisket är det nämligen linan själv som fungerar som tyngd.

Att tänka på när man flugfiskar

Flugfiske går ut på att man ska ha en bra teknik. Man ska se till att ha spöet i en rak linje med linan och överhandskast ska alltid användas. När man svingar spöet ska man tänka på att inte vifta för mycket. Linan ska inte gå en halvmåne, utan mer i en tårtbitsform ovanför huvudet. Man ska inte heller vinkla handleden för mycket utan snarare använda hela armen när man kastar. Det gäller också att inte vara för snabb. Rörelserna ska vara långsamma och fisken ska ha en chans att kunna fånga kroken när den är i vattnet. När man väl har börjat göra fel är det mycket lätt att man fortsätter med det. För att få en mer korrekt kastteknik kan det då vara klokt att tejpa fast sitt spö på handleden. Då kan man inte böja den för det krävs att man använder sin arm för att linan ska komma iväg.

Man lär sig snabbt

Överlag kan man säga att det går fort att lära sig flugfiske. Det allra bästa är om man kan gå en kurs i teknik eller få med sig en kompis ut som redan kan det. Då lär man sig allt snabbt och har chans att få upp sin fisk.