Utrustning för nordiskt flugfiske

När man ska flugfiska krävs det en hel del utrustning, men vad behöver en hobbyfiskare egentligen? Kan man köpa billiga saker eller kanske rent av begagnat? Det tar vi upp här.

Vad behövs för att fiska?

Det första man behöver för att kunna flugfiska är ett spö. Dessa finns i flera olika klasser och varianter. De kan också vara olika långa. Vilket spö man ska välja beror på var och vad man ska fiska. Om man räknar med att fånga små fiskar i grunda, lugna vatten, kan man ofta välja ett lägre klassat spö.

Man behöver också en lina. Även dessa finns i flera olika storlekar och på ett flugspö har man vanligen två lintyper, en fluglina och en så kallad backinglina. Fluglinan är den huvudsakliga linan som kastas. Den är ofta omkring 25 meter lång och det finns flera sorter att välja mellan. De två vanligaste varianterna är dock den lina som har en klump i änden, vilket gör den lättare att kasta, och den lina som väger helt jämt längs med. Den lina som inte har någon klump är ofta lite svårare att använda men å andra sidan slipper man eventuella plask från klumpen och man behöver inte heller byta ut hela linan när den börjar bli sliten. I dessa fall vänder man bara på rullen. Längst inne på rullen sitter en kraftigare backinglina som används om man får en stor fisk på kroken och den vanliga linan inte räcker till.

Detta är den huvudsakliga utrustningen men det finns såklart en hel del andra saker man också kan anskaffa när man redan lärt sig tekniken och vet att man vill fortsätta med flugfisket. Det kan då vara dags att skaffa flera spön för flera typer av fisken, speciella vadarbyxor och liknande som gör att man inte blir blöt samt mer tekniska hjälpmedel.