Prickskytte på gös

En fiskegren som är helt olik flugfiske är prickskytte på gös. Det är tekniktungt, och du behöver både båt och ekolod för att ägna dig åt prickskytte. Därmed inte sagt att det är enkelt, bara för att du har tekniska hjälpmedel till hands, utan det krävs både teknik, träning och tur för att lyckas.

Lär dig hantera tekniken

Det första du behöver göra för att lyckas med ditt prickskytte är att lära dig hur ekolodet fungerar, och hur det ser ut när du hittar gös. Här behöver du veta hur du ska låta bli att störas av luftbubblor, plankton, temperaturskikt och andra störningar. Det krävs mycket träning för att kunna läsa av ekolodet snabbt och korrekt. Använd gärna manuellt läge med en inte alltför hög känslighet, för att reducera mängden brus. Tänk också på att hålla samma fart alltid, eftersom farten påverkar ekolodets utseende och därmed hur du uppfattar fiskarnas storlek och läge.

När du har bra koll på ekolodet är det dags för nästa teknikdel – båten. Lär dig manövrera den i olika typer av väder och vind. Framför allt är det viktigt att kunna backa upp på ett eko på ett snabbt och smidigt sätt. Här är tipset att alltid backa mot vinden. När du tränar behöver du inte ens släppa ned någon jigg, utan håll istället koll på ekolodet i förhållande till båten och öva tills du placerar dig som du hade tänkt dig.

Till sist är det dags att öva på att släppa jiggen kontrollerat rakt ned. Detta moment gör att du får en känsla för hur det ska kännas, och du lär dig att se på ekolodet hur det ser ut när jiggen rör sig. Här lär du dig också att använda ekolodet för att bedöma hur din jigg rör sig i förhållande till fisken och när du ska bromsa upp den ovanför fisken.

Fiska!

När du har kolla på och kan hantera tekniken på ett tillfredsställande sätt är det bara att sätta igång att fiska. Leta med ekolodet efter gös, backa upp på ekolodet och släpp jiggen rakt ned. Följ jiggens resa nedåt och se när gösen hugger. Nu kommer adrenalinet när du ska drilla upp gösen och sedan snabbt ta den i håven!

Tänk på att låta rullen löpa ut ordentligt mellan varje släpp, för att undvika trassliga linor.