Flugfiske med funktionshinder

Går det verkligen att ägna sig åt flugfiske om man sitter i rullstol eller har andra funktionshinder?

Visst går det! Med lite god vilja, bra hjälpmedel och rätt hjälp kan även den som har dålig rörlighet och sitter i rullstol eller behöver andra hjälpmedel i vardagen, ta dig ut och njuta av naturen på detta sätt.

Hur går flugfiske i rullstol till?

Det finns flera sätt att flugfiska om du är rullstolsbunden. Det som är enklast att arrangera är om det finns en bro eller brygga som ligger bra till.

Oftast har man dock inte sådan tur och då gäller det att vara lite kreativ. Det går utmärkt att flugfiska från en mindre gummibåt, eka eller flotte. Det svåra kan vara att ta sig ut i vattnet och sedan hålla sin position. Då är det bra med en personlig assistent, som du i vissa fall kan få betald av din kommun eller Försäkringskassan.

För dig som har full rörlighet i överkroppen blir det sedan inga större problem att flugfiska. Det gäller att kunna komma intill fiskevattnet med bil och att hitta på ett sätt att ta dig i och ur båten torrskodd. Varma kläder behövs förstås och så flytväst förstås, eftersom du inte ska räkna med att kunna simma iland utan svårighet.

Personlig assistans till fritidsaktiviteter

Det är flera saker som avgör vem som har rätt att få personlig assistans betald av kommunen eller försäkringskassan och i vilken utsträckning. För dig som inte lyckas få hjälp av det offentliga kan det finnas möjlighet att ordna något på frivillig basis, genom någon lokal fiskeklubb eller frivilligorganisation.

Niklas, 43, som hamnade i rullstol för 7 år sedan berättar att det i början var nästan omöjligt att förstå hur tillvaron någonsin skulle bli normal igen men efterhand började livet komma i ordning igen och det var då idén dök upp.

– Det var som en uppenbarelse för mig när jag insåg att jag skulle kunna börja fiska igen, med hjälp av en personlig assistent.

Det var en annons, välj personlig assistans Skellefteå, som gav upphov till idén att hitta en fiskeintresserad personlig assistent som kunde hjälpa till. Då var det som om alla problem löste sig. Sedan den dagen flugfiskar Niklas regelbundet.