Håll formen under fiskesemestern

Semester och avkoppling innebär att du kan glömma din påfrestande vardag och istället koncentrera dig på det du vill hålla på med framför allt, nämligen flugfiske.

Men det är ju onödigt att släppa lös helt och hållet. Naturligtvis ska du unna dig att äta och dricka gott när du är ledig, men när det leder till att byxorna inte längre passar när du kommer tillbaka till vardagen har frossandet kanske gått lite överstyr.

Det går dock att vara ledig och njuta av livets goda utan att saker går över styr. Med lite planering och eftertanke blir fiskesemestern både härlig avkoppling för själen och ett tillfälle att äta och leva sunt, samtidigt som du njuter fullt ut.

Ät riktig mat!

Går det att äta riktig mat även under semestern? Utan tvekan är svaret ja.

Lagar du din egen mat kan du förstås kontrollera mathållningen helt själv. Det viktigaste är att du faktiskt planerar, lagar och äter ordentliga måltider varje dag. Att slarva och ägna sig åt småätande är en säker väg till oönskad viktökning, eftersom det nästan helt säkert leder till att du äter fel saker och framför allt stoppar i dig mycket mer än vad du gjort annars.

Till och med om du bor i tält finns det goda möjligheter till bra mathållning. Att laga mat från grunden är kanske krångligt i överkant när du befinner dig mitt i skogen och det småregnar, men det finns gott om nyttiga och goda halvfabrikat att köpa, som du bara behöver varmt vatten för att tillaga.

Till och med för dig som äter alla måltider på restaurang finns goda möjligheter att äta sunt. Visst ska du unna dig det lilla extra ibland, men låt inte varje måltid bli en fest, utan välj då hellre bland de hälsosamma alternativ som de flesta restauranger erbjuder numer.

Dra ned på sockret!

Om det är något som du verkligen ska hålla koll på när det gäller semestertider och viktökning så är det sockret. Socker finns överallt numer, även i livsmedel där du kanske inte förväntar dig att hitta det.

När det gäller sötsaker finns numer många bra sockerersättningsmedel att välja mellan. Här hittar du stevia drops och många andra produkter som till exempelt sockerfritt godis och glass, som ger dig samma njutning som de traditionella varianterna, men med mycket mindre effekter på vikten.