Dra upp en gammelgädda

Gädda är en av våra vanligaste sportfiskar, eftersom du kan fiska den året runt. Dock är det en hel del saker att tänka på när du ska försöka dra upp de riktigt stora exemplaren. Ta dig till ditt favoritfiskeställe med en återuppladdningsbar elmoppe, och låt oss hjälpa till med information och tips här nedanför.

Tidigt på våren leker gäddan i grundare vikar, där solen värmer upp vattnet tidigt. De nykläckta ynglen behöver riktigt mycket mat, och dessutom mycket plats att gömma sig på så mycket växtlighet är A och O för ynglens tillväxt. När de har blivit uppemot 10 centimeter långa övergår de till att äta fisk.

Gäddan är alltså ett rovdjur. Den äter det som finns att få tag i, som mört och brax, men även gnagare, reptiler och sjöfåglar kan slinka ner om de råkar befinna sig inom räckhåll för gäddan. Som vuxen har den få naturliga fiender, men ett par av våra rovfåglar som fiskgjuse och skarv kan ta gäddor. Smågäddorna lever däremot ett farligt liv då de hotas av sjöfåglar men även av andra rovfiskar, inklusive större exemplar av gäddor.

Rekordstora gäddor

Det svenska rekordet för gädda ligger på en 128 cm lång fisk som vägde stadiga 21,07 kg och fångades i norra Vättern 2016. Längre fiskar än så är dock inte helt ovanligt, och varje år fångas det gäddor på över 130 centimeter i Sverige.

Fiska gädda

Du kan fiska gädda året runt, och när som helst på dygnet. Dock är det olika metoder som passar för olika tillfällen. Det viktigaste du behöver tänka på är att gäddan gillar kallt eller svalt vatten. Under varma dagar står den alltså djupt, och rör sig på jakt mot grundare vatten i skymning eller gryning.

Stora gäddor tar stora byten, men inte jätteofta. Däremot kan den ibland lockas till lekfulla utfall om draget är intressant nog, även om den inte är direkt hungrig.

Tänk på att du behöver ett spö och en rulle som klarar stor vikt om du jagar gammelgäddan. Dragen kan också de vara stora. Gäddor har huggit på beten som är upp till halva den egna längden, så var inte rädd för de stora dragen.