Så gör du vinterfisket till ett härligt nöje

Fiske är en härlig hobby som går att utöva året om. Under de varmare månaderna behövs det oftast inte några större förberedelser för att få en härlig stund vid vattnet. På vintern däremot, när det är kallare, så kan du behöva tänka till lite extra för att fisket ska bli en njutning och inte en plåga.

Tillgången på fisk varierar över året, så på vintern fiskar du inte efter samma sak som på sommaren. Det gör att du behöver justera din utrustning efter vad du vill dra upp. Typiska fiskar på vintern är abborre, gädda och öring. Det finns flera metoder för vinterfiske, till exempel pimpling, ismete och angling.

Klä dig enligt principen om lager på lager

När du ska ut och vinterfiska är det viktigt att du klär dig för att klara av en lång dag i kyla. Temperaturen kommer att variera under dagen, vilket gör att du också kommer behöva ändra din klädsel för att inte svettas och frysa om vartannat.

Lager på lager-principen är en metod som funkar bra vid all typ av utomhusaktivitet på vintern. Börja med ett underställ som transporterar fukt, i merinoull eller någon typ av funktionsmaterial. Därefter ett mellanlager, innan det yttersta skalet kommer på. Genom att använda flera lager kan du lätt klä av dig när solen kommer upp och börjar värma. När det blir svalare lite senare på dagen klär du på dig igen.

Samma princip gäller även för fötterna. En liner-strumpa närmast foten, och sedan en eller två strumpor utanpå det. Stövlar eller vadarbyxor väljer du förstås själv, men se till att ha skodon som kommer hålla fötterna torra även om du behöver ta dig en bit ut i vattnet. Håll också dina fötter i bra skick, och behandla till exempel vårtor och förhårdnader så de inte ger dig problem när du vill stå och fiska en dag.

Håll huvudet kallt, fast varmt

Vid allt fiske gäller det att hålla huvudet kallt. För att kunna göra det under de kalla årstiderna behöver du använda mössa. Det sägs att 80% av kroppsvärmen försvinner genom huvudet, så en mössa kommer göra stor skillnad för hur du upplever kylan.

Ordentliga vantar är också viktigt, för det är svårt att hantera fisk med kalla valna händer.

Solglasögon skyddar ögonen om det är soligt. Reflexerna i vattnet eller snön förstärker det skadliga ljuset, så även på vintern behöver du skydda ögonen när du fiskar. Ett par solglasögon fungerar även som skyddsglasögon mot krokar som råkar hamna där de inte ska vara.