Bind egna flugor

Alla som ägnar sig åt flugfiske kommer i något läge att fundera på att binda sina egna flugor. Och vi på scandiflyguides rekommenderar verkligen alla som funderar på att prova att verkligen ta steget och testa att binda egna flugor. För visst, det är lite pilligt och det tar tid att lära sig, men att fånga fisk på en egen fluga, det är en känsla som gör det mer än värt arbetet bakom.

Så, skaffa dig ett par ljusstarka taklampor, krokar, fjädrar, lina och kör igång. Har du aldrig bundit flugor förut kan du med fördel antingen låna en bok om flugbindning på biblioteket eller kolla på filmer som beskriver stegen på youtube.

Och du, tänk på att flugor och insekter är fula varelser i naturen. Det du binder ska härma de riktiga insekternas utseende och rörelser, så du behöver inte satsa på att göra de mest bildsköna och perfekta flugorna, för det är inte de som kommer ge dig mest fisk.

Vilket material behövs?

Det här är en fråga som egentligen bara kan besvaras med “Allt material”. Fast om du bara vill prova på att binda egna flugor så behöver du såklart inte investera hur mycket pengar som helst innan du vet om du tycker att det är roligt nog för att fortsätta med.

Så, för att komma igång så väljer du helt enkelt ut några flugor du vill binda och kollar materiallistan på dem. När du har gått igenom några flugor kommer du upptäcka att det finns en hel del material som används i flera flugor, och det är såklart smart att skaffa redan från början. Välj också gärna flugor som binds med vanliga material, så kan du prova flera olika flugor med ungefär samma material.

Prata med andra

Förutom att faktiskt binda flugor för att förbättra själva bindningstekniken så är vårt bästa knep att prata med andra som binder flugor. Veteranerna som har mängder med flugor under bältet har full koll på massor med knep som både gör bindningen lättare och som gör flugorna mer intressanta för fisken du vill fånga.

Som nybörjare kan det kännas lite jobbigt eller svårt att prata med andra som kanske har både fiskat och bundit flugor mycket längre. Men var inte orolig – fiskare är sociala människor som gärna delar med sig av sin kunskap. Och precis som när det gäller fiskehistorier i allmänhet så finns det självklart även flughistorier!