Nu är det dags att testa julklapparna

Äntligen är julen över och det är dags att testa julklapparna! Vinterfiske är ju något av det härligaste som finns och naturupplevelsen av det är helt unik. Alla riktiga fiskare som har varit snälla har ju fått fiskeutrustning av tomten, och den är det hög tid att inviga nu. Har du inte varit riktigt lika snäll har du kanske fått mjuka paket med varma kläder istället, men de är nästan lika viktiga som själva hårdvaran vid vinterfisket.

En ovälkommen present som kommer med jullovet i många hem, framför allt där det också bor barn, är förstås förkylningar med snor och hosta. Se till att bota din hosta så effektivt som möjligt för att slippa jobbiga nätter och störda fisketurer.

Vinterfisket

I januari och februari finns det gott om stora gäddor som du kan få på kroken. Även havsöringen trivs i kalla vatten och går således att fiska under vintern.

En fördel med vinterfisket är att det inte är lika viktigt att vara ute tidigt på morgonen. Dels för att ljusnar senare, men också för att vattentemperaturen inte ändras lika mycket under de kalla månaderna. Du har alltså tid på dig att äta en ordentlig frukost som hjälper dig att hålla värmen under dagen.

Nackdelen är väl möjligen kylan, som gör att du behöver klä dig ordentligt. Med lager-på-lager-principen håller du dig varm, men det kan också kännas lite bylsigt. Ofta är det också svårt att hålla värmen uppe i fötter och händer trots ordentliga strumpor och vantar, så se till att planera in uppvärmningspauser tillräckligt ofta. Ta med dig varm dryck och extra kläder, och rör mycket på dig under pauserna.

Njut av vinterlandskapet

Julhögtiden är ofta väldigt intensiv, och direkt när den är avslutad kommer nyår som också innebär förberedelser och umgänge. Därför är de där första fisketurerna på det nya året extra härliga, när tystnaden och stillheten äntligen får lägga sig och du kan ägna dig åt fiske och låta tankarna flyga fritt.

Samtidigt är naturen vackert frusen, eller går i en unik gråskala vilket du kanske inte alltid uppfattar som vackert. Men en stund i naturen med fiskespöt ger utrymme åt att faktiskt se det vackra i årstiden.

Gott nytt fiskeår!