Fiska mitt i storstaden

Om du har funderat på att besöka vår huvudstad har vi ett strålande tips på annorlunda fiske. Ta med dig spöet och prova fiskelyckan mitt i stan! Om du har en plats på ett coworking space på Södermalm kan du bara gå rakt ut till vattnet och kasta ut under lunchpausen.

Ett coworking space är ett smart sätt att få tillgång till all infrastruktur som behövs för att jobba, men utan att sitta på ditt vanliga kontor. Till exempel kan du, om du får jobba på distans, alltså spendera några dagar i Stockholm utan att missa några arbetsdagar.

Behövs det tillstånd för att fiska i stan?

Nej! Varken för att fiska på Södermalm eller i Gamla Stan behöver du något tillstånd, utan fisket är fritt där. Däremot behöver du tillstånd om du ska fiska i någon sjö, som till exempel Trekanten eller Lillsjön i Bromma.

Eftersom det inte behövs något tillstånd för city-fisket är det alltså bara att traska fram till kajkanten och slänga i kroken. En perfekt aktivitet för lunchpausen eller kafferasten, alltså. Tänk bara på att avsluta i tid, det är ju lätt att tiden springer iväg när du fiskar.

Vad fiskar man i stan?

Innanför tullarna kan man fiska bland annat lax, öring, strömming, abborre och gädda. Det finns gott om fisk, både i innerstan och i strömmen.

I Mälaren finns det 33 arter, och många av dem hittar du även inne i stan. Så du behöver alls inte känna dig begränsad i fisket, och inte heller oroa dig för för att inte få något på kroken. Tillgången på fisk är bra, och det pågår dessutom flera projekt för att öka bestånden ännu mer. Några gånger per år, under våren, sätts det ut lax- och öringsyngel,just för att öka eller behålla bestånden intakta.

Kan man äta sin fångst?

Många oroar sig för tungmetaller och andra föroreningar. Men det är inte något som är ett stort problem. Vattnet är rent, även i stan, och fisken är ätlig. Mer stationära arter som abborre och gädda kan du äta någon gång per vecka, och rörilgare fiskar som lax och öring oftare än så.