Flugfiske för nybörjare

För att komma igång med flugfiske behöver man rätt utrustning, så vi ska ta oss en titt på flugor av olika typer , rullar, fluglinor och flytlinor som behövs. Sedan kan man förbättra sin upplevelse ytterligare med moderna lösningar som solceller till båt och spännande navigationssystem.  Men i grunden handlar det mest om linor, rullar och flugor.

De olika typerna av flugor som man behöver känna till är torrflugor, våtflugor, streamer, muddler, gäddflugor, popper, tubflugor och nymfer. Vissa ord är enkla att förstå sig på – gäddflugor använder man för att fånga gäddor! – men vad är en nymf? Dessa flugor ser ut som larver av vatteninsekter och insekter, som till exempel nattsländor, iglar och trollsländelarver. En popper flyter på vattenytan och när man drar den över ytan så plaskar och bubblar det – det poppar! – och då ser det ut som att det pågår något spännande där uppe, vilket lockar till sig deras uppmärksamhet. De tror att de ser något som går att sätta tänderna i och poppers funkar jättebra om man ska fiska gädda och abborrar.

Sedan har vi torrflugor som flyter på ytan och ser ut som att de är insikter som har landat på vattenytan. Fiskarna tror att det är getingar, små knott eller stora sländor. De kallas för torrflugor eftersom de håller sig “torra” på vattenytan. Våtflugorna sjunker däremot och dessa är ofta små och väldigt färgglada, vilket ser aptitligt ut för fiskarna. Experimentera gärna med olika flugor och hitta dina egna favoriter.