Tillagningstips för din fångst

Fisk är alltid gott! Du är säkert stekt, ugnstekt, kokat och kanske till och med friterat din fångst många gånger. Men om du vill testa något helt nytt så kan vi tipsa om den franska tekniken som Michelin-kockarna använder: sous vide. Nej, det är inte krångligt och man behöver inte vara expert i köket för att lyckas laga en helt perfekt fiskrätt med denna spännande teknik. Fördelarna är att du bevarar alla näringsämnen tack vare att fisken skyddas både mot överhettning och vatten.

 

Hur funkar det då med sous vide? Antingen använder man en sous vide maskin eller en cirkulator som används i en traditionell gryta. Det senare är ett praktiskt alternativ om man inte har lust att köpa ännu en maskin till köket. Skåpen kanske redan är fulla med blenders, matberedare och stavmixrar. Men det som är så häftigt med sous vide maskinen är att den är helt unik. Det är inte ännu en apparat som hackar och mosar råvarorna, utan den tillagar allt från kött, fisk, grönsaker och såser genom att hålla en stadig temperatur. Råvarorna läggs ner i vakuumtäta påsar för att bevara all smak och näring. Resultatet är förhöjda smaker och perfekt tillagning.

Nyckeln är att ställa in rätt temperatur och tid. Den jämna temperaturen tillagar din fångst till perfektion. Det finns detaljerade listor på nätet som visar dig exakt vilken temperatur och tid. T.ex. havsabborre på 200-300 gram tillagas i 49 °C i 25 min. Hälleflundra på 200-300 gram tillagas i 48 °C i 20 min. Vi önskar dig lycka till i köket!