Recept till din vintergädda

Vintergäddan är den allra godaste gäddan och det finns så mycket man kan göra för att njuta av sin gädda. Varför inte göra sina egna gäddqueneller (fransk specialitet) eller ugnssteka hela gäddan med grädde, smör och citron? Man kan även göra Wallenbergare på gädda, servera sin gäddfilé med ansjovissås eller äggsås! Servera med potatis eller ris. (lekande lätt med en riskokare i rostfritt stål). Men glöm inte bort att du kan göra gäddburgare också genom att mala din gäddfilé och sedan bearbeta den precis som om det vore köttfärs.

Om du vill ugnssteka hela din fångst behöver du bara ett par deciliter kaffegrädde, ströbröd, smör, citron och salt för smaksättning. Värm ugnen till 225 grader och gör din gädda redo genom att fjälla, rensa och skölja den. Du bör inte ta bort huvudet, men gälarna ska däremot skäras av. Gnid in din fångst med salt och citronsaft efter behag och använd en kniv för att skära upp några små skåror i fisken för optimalt resultat. Lägg i den i din ugnsform, strö över ströbröd och häll över olivolja eller smör beroende på vad du föredrar.

Låt sedan gäddan steka i ugnen i en kvart innan du häller över grädde och fortsätt ugnsstekningen tills fenorna lossnar. Hur vet man att gäddan är redo? Jo, det är när köttet helt vitt och fenorna har lossnat. Vi köpte en SodaStream med LED-belysning till jul så vi serverar alla måltider med en god kolsyrad dryck som vi smaksätter med frukt eller bär. Perfekt kombination.