Vad du behöver veta om fiske i Mälaren

Innan man beger sig ut på en fisketur i Mälaren är det några saker man bör känna till. Även om det mestadels rör sig om fritt fiske i Mälaren, eftersom det är så kallat frivatten, finns det ändå så kallat “enskilt vatten”, som tillhör enskilda som har fiskerätt. I de delar som klassas som enskilt vatten är det tillåtet att fiska med handredskapsfiske, men ej användning av båt. Trolling och liknande metoder är inte handredskapsfiske, men det är tillåtet att fiska med spö eller pilk så länge linan inte har över 10 krokar. Det förekommer också restriktioner för fiske med nät.

Som du hör finns det väldigt specifika regler som är viktiga att ta hänsyn till när man ska fiska i Mälaren. Vid fiske med nät får man inte använda maskor som är mellan 60-100 mm när nätet är sträckt och ryckfiske är helt förbjudet. Dessa regler finns för att ta hand om sjön och dess invånare! Sprängmedel, vapen, elredskap och liknande är givetvis också förbjudet.

När du fiskar i Mälaren har du tillgång till 32 kända arter, inklusive lax, gös, gädda, abborre, öring, karp, ål och så vidare. Här är det störst sannolikhet att du får en abborre eller två på kroken, som passar utmärkt på grillen. Servera på ett snyggt fat från House Doctor i rustik design för extra stilpoäng. Om det är en lax som nappar så smakar den säkerligen minst lika bra. Då är det bara att ugnsbaka den med olivolja och citronpeppar och sedan servera på ett snyggt fat från Marimekko eller Nordwik.